Från PISA till Finland – dags för en svensk skolresa?

I skrivande stund övervakar jag 33 superfokuserade elever som genomför årets PISA-prov. Fick jag, skulle jag ta ett foto för att visa att de verkligen gör sitt bästa, men det är så klart strängt förbjudet att fotografera i provsalen.

Det kan knappast ha undgått någon att de svenska resultaten i den internationella undersökningen har sjunkit stadigt sedan år 2000. I matematik presterar eleverna sämre över hela linjen. I naturvetenskap och läsförståelse är det framför allt de 5 % som presterar bäst respektive de 5 % med lägst resultat som sjunker dramatiskt. Av de 36 deltagande OECD-länderna 2012 är det bara Chile och Mexiko som har sämre resultat än Sverige.

I Sverige har debatten om resultaten i PISA märkligt nog mest handlat om att det måste vara fel på provet eller på kunskapssynen inom OECD. Provet mäter inte det som våra svenska ungdomar behöver i framtiden, påstås det. Andra påpekar att Sverige minsann inte är någon diktatur som kan tvinga eleverna att plugga. Mig veterligen inte finns några diktaturer inom OECD. Där finns däremot stora kunskapsnationer som Frankrike, Tyskland och Storbritannien och dessutom flera länder med stora ekonomiska problem som har tvingats minska resurserna till skolan i årtionden som t.ex. Italien eller Grekland.

Efter att ha  tagit del av några av  årets provfrågor i naturvetenskap vet jag att provet helt enkelt mäter den läsförståelse som som alla medborgare i en demokratisk stat behöver om vi ska kunna upprätthålla styrelseskick och rättigheter. Vill du själv prova ett PISA-test kan du gör det här.

Möjligen har denna insikt börjat spridas bland fler av skolans aktörer. Idag kom nyheten om att politikerna inför en läs- och skrivgaranti på lågstadiet. Inspirationen till förslaget kommer från Finland, där alla elever förväntas ha knäckt läskoden efter första terminen i första klass. Varför åker ingen svensk skola till Finland på studiebesök? Varför gör inte den pedagogiska forskningen jämförande studier mellan våra skolsystem för att söka förklaringar till det svenska misslyckandet? Kanske det kommer nu. Svenska Dagbladet inleder en serie om finska skolan i dagens tidning. Den borde nog alla följa.

Bilda dig en egen uppfattning om prov och resultat genom att studera statistiken på PISAs hemsida. Sverige har också en egen PISA- sida på Mittuniversitetet som ansvarar för genomförandet av det svenska provet. Skolverket har dessutom flera artiklar med sammanfattningar. Vill ni titta på statistik på skolnivå finns dessutom Skolverkets SIRIS. Där jämförs t.ex. enskilda skolor meritvärde med resultaten på nationella proven.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s