Programmering och makerkultur i skolan

Det har blivit väldigt populärt att använda programmering som pedagogiskt verktyg i skolan under senare tid. Det var ett stort tema på BETT och flera av skolans lärare är nu på väg till MakerDays i Göteborg den 3 – 4 mars. Jag har sammanställt några användbara länkar för skolans geek-girls och andra som vill orientera sig i ämnet. Min huvudkälla är Stiftelsen för Internetinfrastruktur och Webbstjärnan som driver mängder av olika projekt på temat Internet i skolan.

Workshops i programmering för lärare och pedagoger arrangeras av Webbstjärnan runt om i Sverige. De vänder sig främst till lärare i år 1 – 6 som vill använda Scratch i sin undervisning.

Du kan också lära dig använda Scratch tillsammans med dina elever hemma, genom att gå Webbstjärnans olika webbkurser i programmering. Kolla in dem här.

Internetguiden Barnhack är skriven av Anders Thoresson och utgiven av .SE. Här får du grundläggande kunskaper om programmeringsspråket Scratch. Läs guiden här. Till guiden finns också ett kursmaterial med utförliga steg-för-steg instruktioner skrivet av Måns Jonasson.

Vi programmerar är en klassblogg som drivs av Sjöstadsskolan i Stockholm. Mellanstadieelever jobbar med att hitta kopplingar mellan förmågan till problemlösning i matematik och programmering.

Karin Nygårds, en av eldsjälarna berättar om sitt arbete i en film från PedagogStockholm.

Teacherhack vill motivera programmering på schemat genom att hacka läroplanen.

Måns Jonasson på stiftelsen på Internetinfrastruktur håller barnhack. Kurserna blir alltid fullbokade av pojkar på 10 minuter, men Måns väntar tills hälften av deltagarna är flickor.
Att få flickorna lika intresserade och och engagerade som pojkarna kommer att bli en utmaning för skolan.

Internetfondens stipendium för att utveckla öppna lärresurser hade också fokus på programmering i år. 3 av 4 stipendiater hade det temat. (den 4:e tjatar på med sina bloggar som vanligt. Hur det går, återkommer jag till en annan gång)

Lisa Sällvin vill med projektet, Minecraft med koppling till läroplanen, utveckla redskap för att använda Minecraft i undervisningen. Hennes blogg heter KidsHack

Erik Malmsköld skapar, i projektet Webbtrappan,  en serie filmer om webbdesign och kodning. Hans Webbplats heter Webbkoda. Exempel på undervisningsvideor finns här.

Mikael Tylmad har gjort en serie filmer som stöd till gymnasiekursen Programmering 1

Förhoppningsvis kommer ett gäng på skolans lågstadium igång med programmering redan i vår. Återkom och berätta hur det går.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s