Anna och Henrik gör egna digitala läromedel i tyska

Det saknas digitala läromedel i skolan skriver Svd i dagens tidning. Enligt Åke Grönlund professor i informatik vid Örebro universitet är det ofta upp till lärarna att göra sitt eget material eller leta rätt på någon gratisresurs på nätet.

Anna och Henrik
Anna och Henrik hör till den växande grupp av lärare som gör egna digitala läromedel.

Här i skolan sitter Anna vid skrivbordet mitt emot och knappar febrilt på sin dator. Det visar sig att hon gör ett alldeles eget digitalt läromedel i tyska. Anna och Henrik, våra tysklärare menar nämligen att det ger en större frihet att göra sitt eget material. De digitala läromedel som faktiskt finns att köpa är ofta väldigt omfattande och de styr därmed undervisningen lite väl mycket tycker Anna. Dessutom är de dyra. Men gratisresurserna är inte heller bra eftersom de inte kvalitetsgranskade. Det som återstår är att göra egna digitala grammatikövningar.

Just nu utgår Anna och Henrik  från ett urgammalt häfte som består av stenciler, sådana där som har en spalt med facit som kunde vikas in.De lägger in hela häftet i Google Drive och delar det med eleverna. Sedan gör lärarna olika självrättande övningar i Testmoz. Anna och Henrik har egentligen inget emot övningar på papper. Men de tänker att övningar på datorn ska motivera eleverna och göra grammatiken roligare. De tycker sig redan se att motivationen har ökat i år 7, där de har testat några övningar. Testmoz tillåter inget slarv varken när frågor och svar formuleras eller när de besvaras. Punkt och stor bokstav måste exempelvis vara korrekt ifyllda. Övningarna är mest till för att eleverna ska kunna öva själva. Målet är inte att alla ska ha alla rätt  utan att eleverna ska förstå det grammatiska systemet. Nu tränar 8:orna exempelvis perfekt med sein.

Testmoz är något av en favorit här på skolan. Det är enkelt att konstruera tester av olika slag. Man kan testa förförståelse och göra läxförhör.  Statistik över resultatet kan enkelt visas för klassen och man behöver inte registrera sig någonstans. Testet ligger på Internet och eleverna loggar enkelt in via ett användarnamn som de får av läraren.

Till sist, Anna och Henrik hälsar att alla som vill fräscha upp sin tyska är välkomna att öva med hjälp av de olika testen. Det finns också möjlighet att få hjälp med Testmoz såklart 🙂

Annonser

One thought on “Anna och Henrik gör egna digitala läromedel i tyska”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s