Kalle flippar med WordPress

bildFlera lärare på högstadiet har börjat bygga egna hemsidor där de samlar information som eleverna behöver. Det senaste tillskottet är hld-matematik där Kalle Andersson lägger information till sina mattegrupper. Kalle har också börjar flippa sin undervisning. Under fliken ”Kalles videoförklaringar samlar han exempel på hur man räknar med olika räknesätt.

Kalle menar att det underlättar om eleverna alltid har tillgång till räkneexempel med förklaringar till hur man gör. Inspirationen kommer från Khan Academy, där det finns videoförklaringar till alla exempel och förklaringar.  Exemplen är enklast att göra, tycker Kalle. Han ställer helt enkelt upp en kamera och filmar medan han räknar ut talen. Att förklara varför man gör si eller så är lite mer komplicerat. Det är svårt när man inte ser eleven. Vilken nivå ska man lägga sig på? Som lärare behöver man kunna läsa av eleven. Vad var svårt? Vilka hängde inte med? Man kan inte anpassa sig efter mottagaren som man gör i klassrummets muntliga interaktion. En annan svårighet är att få eleverna att faktiskt gå in på sidan och använda informationen.

Helene Brunström, som har TVÅ webbplatser, en i kemi och en i matte,  gjorda i Google Sites är noga med att eleverna använder hennes sidor varje lektion. Om eleverna inte läser vad jag skriver är det ju ingen idé att hålla på, resonerar hon. Veckans mål och lektionsplaneringar ligger på webbplatserna och hon skriver själv på sidan minst en gång om dagen. Kolla in hennes matematiksida här. Kemisidan ligger här. Vare sig man väljer WordPress eller Sites går det alltså att göra fantastiska grejer. Har ni också en sida som ni vill dela med er av, kontakta mig så lägger jag den här.

Om ni vill lära er hur man gör en webbplats i WordPress så har ni chansen onsdag den 29 oktober. Då håller jag nämligen en workshop hos Webbstjärnan. Anmäl er här.

Och till sist, här visar Kalle hur man multiplicerar 3 och 4 siffriga tal.

 

Lämna en kommentar