Pedagogiskt forum med Steamboat Springs, datas roll i lärprocessen och matriser i NO

På vårt pedagogiska forum har skolans lärare möjlighet att visa upp goda exempel och idéer för kollegorna. Igår föreläste Eva Grundell, Hans Strömbergoch Bjarne Hustad.

SWUS_art_room_pic_t670Eva informerade om årets utbyte med Steamboat Springs i Colorado. Utbytet med elever från år 8 har pågått i 20 år och har varit oerhört populärt och uppskattat. De svenska eleverna åker till USA och stannar i 3 veckor och sedan kommer amerikanerna till oss. De håller föredrag och umgås med våra ungdomar. Eldsjälarna Eva Grundell och Görel Hedén har år efter år gjort ett jättearbete med att söka stipendier, intervjua elever och hitta lärare som är beredda att följa med eleverna till USA. Men nu är det slut. Eva och Görel har inte möjlighet att fortsätta utan projektet kommer att läggas ner. De kan dock vara stolta över att  sammanlagt 236 ungdomar både fick ett minne och vänner för livet. Och ett stort TACK från alla oss på Helenelundsskolan som genom åren har haft glädje av utbytet på olika sätt.

Sedan var det Hasses tur att dela med sig av ett projekt som hans förra skola hade jobbat med. Det påminde om en learning study. Hela arbetslaget hade som mål att studera hur elever utvecklade förmågan att resonera. Detta gjordes bl.a. genom att studera enskilda elever, under lång tid, för att få syn på deras lärprocess. En utgångspunkt i projektet var att lärarna reflekterade över hur olika data, som skolan hade att hantera, kunde relateras till elevers lärande. Hasse lät oss prova att placera in olika dokument under förutsättningar, processer eller resultat. Det låter enkelt men vi blev snabbt på det klara med att en LPP, ett schema eller en bedömningsmatris kunde ses på flera olika sätt.

Till sist pratade Bjarne om matriser i NO, men det får bli nästa inlägg.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s