Paddor på väg till högstadiet

Kaisa är både förstelärare och skolans egen IPad-expert

Kaisa Humlebo undervisar i år 6 och hennes elever har haft Ipads hela läsåret. Hennes erfarenheter är alltså ovärderliga nu när det ser ut som om eleverna tar med  dem upp på högstadiet.

Med läsplattorna följer apparna och redan där måste vi tänka till. Vilka appar behöver eleverna och vad får de kosta? Jag bad Kaisa lista sina favoriter bland dem som passar alla ämnen och årskurser. Kaisa gillar appar som ger eleverna utrymme att själva producera kunskap. Det handlar om att enkelt kunna ta bilder, infoga bilder, rita, skriva och förklara muntligt. Allt förpackat i en snygg layout som går att spara i GoogleDrive.

Apparna är goda representanter för mellanstadiets textvärld där muntligt berättande och bilder utgör en viktig del av undervisningen. På högstadiet http://ippp.org/ måste det också finnas utrymme för att både läsa och skriva längre, mer komplexa texter. Kaisa har tänkt på det och  gjort en undersökning bland eleverna om hur de upplevde läsplattan som skrivverktyg. En tredjedel upplevde det som jobbigt att skriva på Ipaden. En förklaring kan vara att eleverna inte har separata tangentbord, vilket innebär att en stor del av skärmen upptas av tangenterna. Kaisa satsade på rejäla stötdämpande fodral istället för tangentbord, vilket ju också behövs.

Läsplattans ursprungliga huvudfunktion är ju att läsa, så det borde ju fungera bättre. En dröm vore att kunna utrusta alla elever med ett e-bibliotek med både fack- och skönlitteratur. Tyvärr verkar det inte riktigt vara så enkelt. E-böcker är dyra och klassuppsättningar är inte att tänka på. Att tjuvkopiera böcker är ju knappast heller ett alternativ för skolan.

Förhoppningsvis får de lärare som ska jobba med paddorna nästa år möjlighet att diskutera med Kaisa och ta del av hennes kunskaper. Har ni frågor redan nu så ställ dem i kommentarsfältet så alla kan ta del av samtalet.

Och här är Kaisa bästa allmänna appar (hon har också massor av tips för de olika ämnena också.)

Google Drive
Det mesta som går att göra i Drive på datorn går också att göra i appen. Det är några små funktioner som saknas. Men det kommer nya bättre versioner hela tiden.

Explain everything Detta är ett multimediaverktyg som Kaisa använder mycket.  Hon visade ett prov som hon hade gjort . Eleverna fick hämta bilder i form av skärmdumpade powerpoint bilder och frågor till dem. Sedan fick eleverna välja om de ville förklara muntligt eller skriva svar på frågorna. I ämnen som slöjd och fysik kan eleverna också enkelt spela in och visa hur man genomför olika moment. Här recenserar Marie Andersson (Öpedagogen) den också.

Book creator; Här kunde man göra sin egen bok med text och bild. De lades sedan i bokhyllan och såg tjusig ut. Kaisa hade t.o.m skrivit en egen lärobok och menade att man också kunde samla olika dokument som eleverna behövde i böckerna. Appen recenseras här.

Notability är ett avancerat skrivprogram där du t.ex. kan ta in bilder i den och spela in föreläsningar etc.och samla alla anteckningar på ett ställe. Recensionen kommer här

Puffin är en webbläsare som man behöver främst eftersom Safari inte gillar flashfiler. Den recenseras här.

Socrative är en frågeapp där man bl.a. kan göra olika självrättande test. Kaisa använder det ofta som ett verktyg för att få syn på elevers förförståelse. Hon låter alla elever svara på en öppen fråga av typen Vad är religion? Sedan visas alla svar anonymt med projektorn och diskussionen i klassrummet kan börja. Appen recenseras också.

Paperhelper gör att skärmen delar sig mellan nätet och ett skrivverktyg. Bra om man behöver hämta information från olika platser på nätet.

Popplets tankekartor, gjord för skolan. Här recenseras den.

iPhone-skärmavbild 1
Så här ser texten ut när man läser i Open web.

Openweb  är en webbläsare för dyslektiker. Läsbarheten ökar genom att bokstäverna markeras med ett väldigt tydligt typsnitt på skärmen.

Strata Logica, är ett kartprogram där man lägger olika kartor som lager på varandra. Jättekul för alla oss som älskar historiska kartor. Men det är på engelska och kostar förstås pengar.

Kolla också in skolappar.nu som precis har publicerat  en bäst 2013 lista över skolappar

 

Annonser