Internetdagarna för oss som inte var där

I år handlade Webbstjärnans skolspår på Internetdagarna om integritet på nätet. Jag var inte där och ångrar mig så klart. Dels därför att jag älskar Wikipedia och min idol Jimmy Wales  var en av Keynote talarna. Lyssna på hans inspirerande föreläsning på Webbstjärnas hemsida. Men framförallt eftersom ämnet är så otroligt viktigt för alla som arbetar i skolan. Kollegan Anki Gustafsson var dock där och kunde återge sina intryck. Webbstjärnans chef Kristina Alexanderson höll som vanligt en otroligt kunnig och matnyttig föreläsning där hon närmade sig frågor som, vad är integritet, vad använder vi den till och hur fungerar internet.

Kristina brukar diskutera skolans ansvar för vad våra elever gör på nätet som en av hennes ingångar till varför man ska använda Internet i undervisningen. Vi vuxna måste vara där barnen är för att kunna förhindra kränkningar. Det låter så enkelt och självklart. I själva verket är det jättesvårt och skolorna saknar rutiner för att hantera det som händer på nätet.

Anki har t.ex. upptäckt att hennes elever använder ask.com, där de kan presentera sig och få alla möjliga mer eller mindre integritetskränkande frågor att svar på, så lockande för en tweenie som just upptäckt att på Internet bestämmer man själv över sin identitet. Här på högstadiet ryktas det om att fotografier sprids. Våra professionella fantastiska lärare, tar tag i, håller de nödvändiga samtalen, reder upp. Men hur kan vi ligga steget före?

Börja med att titta på Kristinas föreläsning om hur information sprids och används på nätet. Så ses vi på Internetdagarna 2014.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s