Teachmeet – så funkar det

I samband med konferenser och kompetensutbildning för lärare så har en ny form att dela med sig dykt upp. Det kallas Teachmeet och bygger på att lärare håller miniföreläsningar för varandra. Man får välja mellan att prata i 7 eller 2 minuter. Det korta formatet gör att det inte behöver vara så väl förberett och att fler kommer till tals. Som ni kan se i klippet från Årstaskolan nedan så hinner man en hel del på 7 minuter. Men fokus ligger förstås på att snabbt presentera ett verktyg och sedan ge exempel från undervisningen. Digitala verktyg passar fint i den här korta formen men det finns också mycket annat att hämta.

Ingeborg Hull från Alviksskolan lyckas exempelvis beskriva hur hon har arbetat med att läsa för att lära eller genrepedagogik.  Själv är hon matte/NO-lärare och hon betonar att . det inte är svensklärarna som behöver lära sig metoden. De kan den redan. Däremot kan de få utbilda sina kollegor i hur de ska arbeta med olika textgenrer Det är andra ämnen som NO, SO eller hemkunskap som tillhandahåller innehållet som eleverna ska bearbeta och förmedla. Så om alla lärare vet hur man läser för att lära då  uppfylls kravet på att alla ämnen ska ha omfattas av ett språkutvecklande arbetssätt. Imponerande klart och tydligt på 7 minuter.  Här har exemplet från Årstaskolans teachmeet Fett13 c:a 47 minuter in börjar det.

Hos oss har Carina Wieslander och Marie Olsson arbetat mycket med metoden. De drev bl.a. ett lokalt pedagogiskt utvecklingsprojekt på temat för några år sedan. Den rapporten kan ni läsa här. Alla lokala utvecklingsprojekt som skolan har varit inblandad i hittar du här (säg till om jag har glömt något.

Alla kommunens projekt ligger här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s